Tips


Om van uw planten lang plezier te hebben en houden hierbij enkele tips van Uw Buxus specialist:

Hoeveel buxus plant je per meter? Dit hangt af van de maat van je planten
Bijvoorbeeld:

15-20 cm is 7-10 stuks per meter
20-25 cm is 7-8 stuks per meter
25-30 cm is 5-6 stuks per meter
Vanaf wanneer kan je buxus planten? Het hele jaar door kunt u buxus in uw tuin planten, hierbij moet u rekening
houden met het volgende:
Zijn de planten uit pot dan kunt u ze het hele jaar door planten.
Indien u zogenaamde volle grond planten heeft gekocht dan kunt u deze van september tot en met april planten.
Hoe snel groeit een buxus? Dit is afhankelijk van het soort. Een Buxus sempervirens groeit ongeveer 5
tot 10 centimeter per jaar.
Wat moet je doen als buxus gele randjes krijgt? Veelal is dit een teken dat de planten gebrek aan bepaalde voeding hebben.
Buxus heeft veel voeding nodig. Voor de in uw tuin gepootte planten raden wij U aan koemestkorrels te gebruiken. Voor planten in pot advisren wij u Osmocote
pillen. Buxus groeit het beste op kalkhoudende grond (en dus geen zure grond).
Regelmatig kalktoevoeging zorgt er voor dat uw Buxus op kleur blijft.
Wanneer kan ik mijn buxus snoeien? U kunt uw buxus snoeien van april t/m juli en in de periode september t/m november. Echter doet u er verstandig aan om dit alleen bij bedekt weer (bewolkt) te doen.
Moet ik mijn buxus tegen vorst beschermen? Wij raden dit wel aan, U kunt uw potten inpakken of binnen neerzetten. Echter wel in een zo koel mogelijke ruimte bv garage.
Welk snoeigereedschap kan ik gebruiken? U kunt uw buxus snoeien met van huis tuin en keukenschaar t/m snoeischaar en heggeschaar.

Wat moet U nog meer weten om buxus-expert te worden!

De Nederlandse naam voor buxus is Palmboom of Buks. Van de palmboompjes is de buxus sempervirens het meest gebruikt. De groei van buxus is traag en kan door regelmatige snoei ingedamd worden.
De buxus werd al eeuwen geleden gebruikt als lage hegplant rond de kruidentuinen. Ook werd de buxus in siertuinen gebruikt, zoals bijvoorbeeld de kasteeltuinen in Arcen. In een border kan een buxus als vrijgroeiende heester worden gebruikt. De buxus laat zich vaak uitstekend knippen tot allerlei vormen zoals de bol, pyramide, spiraal, bonsai, vierkant en zelfs tot sprookjesachtige diervormen. Boomkwekerij Lekkerkerker is een gespecialiseerd bedrijf in het kweken en in het model snoeien van buxus.

De buxus is uitstekend geschikt voor het  omlijnen van plantgroepen. De iets harde groene lijn doet in vele borders wonderen. Tussen een mengeling van kleuren roept een strak geknipte buxus het ook ineens een halt toe. Door het contrast komen de kleuren van de border des te mooier uit. Een voethaagje voor de border geeft rust in uw tuin. Wij adviseren u de buxus wel iets vrij te houden van de andere planten, zodat u bij het knippen gemakkelijk bij uw buxus kan komen en de omringende planten niet beschadigd.
Knippen van de buxus mag alleen bij bewolkt weer en doet u minimaal 2 x per jaar voorjaar en najaar (niet in augustus dan is het te warm).

Buxus bemesting en verzorging.

In het voorjaar krijgt de plant behoefte aan bijvoeding. Vanaf maart moet u de buxus in pot eens in de vier weken mest geven.
U kunt hiervoor mengmestkorrels gebruiken en ook gedroogde koemest of gier is goed. Bloed- en beendermeel worden eveneens vaak gebruikt. Afhankelijk van het weer mesten we de eerste maal in de loop van maart. De laatste mestgift is in juli. Ook in volle grond is regelmatig bijmesten (in maart, mei, juli en september) een voorwaarde voor goede groei. Vooral om de groei in het bovenste gedeelte van de plant gaande te houden is voeding, vocht en licht nodig.
De groeikracht is onder aan de struik (na knippen) het sterkst. Let maar eens op een geknipte spiraal. De onderste lagen lopen dicht uit naar bovenin, juist waar ze hard nodig hebben, vormen zich weinig nieuwe scheuten. Goede verzorging is dus een noodzaak.

In droge zomers kunnen buxus struikjes, die we nodig hebben voor vormsnoei, wel wat extra water gebruiken. Staan ze erg droog, dan stopt de groei en beginnen de planten bloemknoppen te maken. Het volgende voorjaar gaan ze bloeien en
vrucht zetten, van de groei komt dan echter weinig terecht. Het geven van voldoende water kan dit voorkomen.
uitdijende planten, die vooral in het groeiseizoen een deel van een buxusheg afdekken, belemmeren ten zeerste de groei en laten de struik op den duur (deels) afsterven. Snoei de concurrenten dus tijdig weg. Ook afgevallen bladeren en snoeisel mag niet lang op heggen en vormen liggen.

Grondbewerking

Een goede voorbewerking van de grond is noodzakelijk voor het snelle aanslaan en voorspoedig opgroeien van de heggeplanten. Graaf in de bestemde plaats een geul en deponeer op de bodem een laag goed verteerde stalmest. Spreid daar overheen wat aarde, zodat de wortels van de buxus niet  in direct contact met de mest komen, en plant daarop de stuikjes. Of plant ze in verse nieuwe aarde en strooi koemestkorrels boven op de grond. 
Een flinke compostgift ipv. mest is ook uitstekend en zware grond kan gemengd worden met wat zand en/of turfstrooisel (evt. potgrond) om een vlottere aanslag te bevorderen. Later bijmesten is dan wel noodzakelijk want in compost zitten weinig voedingsstoffen. Op kalkarme grond gedijt buxus minder goed. Druk de geplantte struikjes na het poten flink aan zodat de wortels goed contact met de aarde kunnen maken. Omdat de aangeplante struikjes in het algemeen wat ongelijk van hoogte zijn, kunt u er een lijntje langs spannen en de topjes op de lijnhoogte afknippen. Dit heeft twee voordelen: door de regelmatige bovenkant wint de heg aan aanzien, terwijl door het knippen een bossige uitgroei wordt gestimuleerd.

Oppotten

De mooiste potten zijn van ongeglazuurd aardewerk (terracotta).
Tegenwoordig zijn ze te kust en te keur verkrijgbaar. Het vervelende is, dat ze ook erg kwetsbaar zijn. Ze breken gemakkelijk en 's winters kan door bevriezing van de kluit de pot barsten, omdat het water in de kluit uitzet. Een ander nadeel is dat door de verdamping via de wand de potkluit gemakkelijk uitdroogt, waardoor de worteltjes aan de binnenzijde van de pot verdrogen, wat de groei niet ten goede komt. De wand aan de binnenzijde bekleden met plastic kan dit voorkomen.
Ook is dit te voorkomen door een plastic binnenpot te gebruiken.